fredag 11. februar 2011

Flaskepost uke 6

Sosmomåfofiskokanon (Småfiskan på røverspråk)
Fredag 11. februar:


I samlingen i dag lagde vi en plakat med røverspråk. Den henger på lillehuset for de som vil ta en titt :)


Her skrev vi navene på alle Småfiskan på dette rare språket. Sondre lo godt da Randi fortalte at navnet hans ble Sosonondodrore. Emilie og Marie kunne fortelle at de hverken het Emomilolie eller Momarorie.. de het faktisk «Mie» og «Maie». Petter syntes også det var morsomt at navnet hans ble til Popetottoteror. Vi måtte også finne ut hva Ida ble på røverspråk, onkel Emil, Mummitrollet, Peppa gris og Kaptein Sabeltann.


Etter en lang samling var det godt å forsyne seg med taco, før det ble tid for utelek og kake. Snakk om herlig fredag :)
Torsdag 10. februar:


Marie, Maia, Olivia, Petter, Emilie og Sondre var super-klare for røris i dag. De hjalp til med å bære alle madrassene inn på formingsrommet, og begynte å hoppe og danse før musikken startet. Vi hørte på disko i dag, og Aqua med «Barbie girl» og Shakira med «Waka, waka» ble favorittene for dagen. 6 herlige småfisker hoppet og spratt rundt omkring, vrikket på rumpa (eller pompa om du vil), snurret rundt og rundt, og datt ned på madrassene samtidig som herlig barnelatter fylte rommet:) Vi voksne er jammen meg heldige som får være med på dette :) Sondre og Olivia holdt hverandre i hendene og snurret rundt og rundt til de ble så svimmel at de måtte sette seg ned og le, mens Petter lærte Marie å stupe kråke. Da Marie klarte å rulle rundt, sa hun til seg selv «flink pie» samtidig som hun høstet applaus av Petter. Maia og Emilie danset også sammen, og hadde det veldig morsomt :)


Vi avsluttet diskoen med å legge oss på madrassene og slappe av til rolig musikk, noe som var godt både for store og små :)
Onsdag 9. februar:


Utedag for Småfiskan. På med ullklær, dress, votter, lue og vintersko. Ut å leke med bøtter, spader, klatrestativet, dukkestua og biler. Det er morsomt å være Småfisk i Akvariet barnehage:)


Olga hadde laget nydelig mat til alle barna, så det var fint å gå igjen til lunsj. Vi fikk servert både ostesmørbrød og eggerøre med paprika, brød og agurk :)
Tirsdag 8. februar:


Dagen startet med frilek inne på Småfisk-rommet. Her var det klosser og rollelek med dukker, kopper og kar. Emilie og Maia lagde kaffe og spanderte på Heidi og Randi. Petter, Arianna og Sondre bygde med klosser, mens Marie og Olivia lekte med dukker under bordet.


Arianna, Maia, Olivia og Marie fikk ordne ferdig siste rest på morsdag-gavene. Småfiskan gleder seg til å gi bort de kjempefine gavene de har laget :)


Til lunsj fikk vi servert gule vafler som Storfiskan hadde stekt ute i gapahuken. Mmm, nystekte vafler med ost og syltetøy var herlig. «Namis» og «godt» var ord som ble hørt innimellom tyggene.

Det ble også tid til en tur ut, og det er jammen meg gøy å være ute når både store og små er til stede. Småfiskan hermer gjerne etter de store, og følger godt med på Storfiskans lek.


God helg


Roranondodi og Hoheidodi


STORFISKANI januar startet barna født i 2005 og 2006 opp med Steg for Steg.


Steg for Steg er et program for barnehagen og 1.-7. trinn. Steg for Steg har som mål og gi barn mulighet til å lære og trene på viktige og nyttige sosiale ferdigheter og øke sine sosiale ferdigheter og sin sosiale kompetanse.


Barna lærer å gjenkjenne ansiktsuttrykk knyttet til følelser, reflektere rundt hva andre opplever og føler samt hvordan mestre/uttrykke eget sinne.


Gjennom a3 plakater med bilder av barn i ulike situasjoner drøfter vi hva som har skjedd og hvordan de som er avbildet har det.


Vi øver oss på å vente på tur og ta hensyn til de andre i gruppa. Gjennom ulike oppgaver og sanger har vi fokus på empati og forståelse for andre.


Barna har så langt vist god evne til å reflektere, de er ivrige etter å delta med mulige løsninger på de problemløsningene vi tar opp.


Referat fra disse samlingene vil komme av og til i Flaskeposten.
Mandag 7. februar


Hva får du dersom du krysser en giraff og et piggsvin?
Svar: En kjempelang tannkost.


STORSAMLING


Hva er nå egentlig det?
I dag ble store og små i Akvariet invitert på storsamling på stua av Delfinan' og Camilla.
Spente på hva som skulle skje satte vi oss i en halvsirkel på stuegulvet.


Delfinan' ønsket oss velkommen, og viste fram en stor kurv som de hadde med seg. Nysgjerrige små strakte hals for å se hva som var oppi, uten hell. Men det skulle vi heldigvis snart få vite. Videre sang vi en «God-morgen-sang».


Vi fikk vite at 6. februar hadde noen som het samer nasjonaldag. Vi fikk se både nye og gamle bilder av samer pyntet i samekofte. Vi lærte at de hadde et eget språk samisk, men at de også snakket norsk.


Delfinan' viste fram flagget deres, og her var det flere av barna som fortalte at de hadde sett dette flagget før, på barne-tv.


Opp fra kurven dukket det også opp et bilde av Ole Brumm. Dette var en kjær kjenning, som alle hadde god kjennskap til. Vi sang:


«Her kommer Ole Brumm
En liten bjørn i skogen
Tralalalala bom
Jeg heter Ole Brumm


Dette er en liten bjørnevise
- og mon tro jeg snart får litt å spise?
Her kommer Ole Brumm
En liten bjørn i skogen
Tralalalala bom
Jeg heter Ole Brumm»


Etter å ha sittet rolig en stund, syntes Delfinan' det var på tide at vi rørte litt på oss. Hode, skulder, kne og tå ble sunget i tre forskjellige tempo. Langsomt, vanlig og fort. Lite tvil om at det var fort som skapte mest latter.


«Hode, skulder, kne og tå, kne og tå
Hode, skulder, kne og tå, kne og tå
Øyne, ører kinn og klappe på
Hode, skulder, kne og tå, kne og tå»


Neste sang i kurven hadde mange flotte bilder, og her vi noen av tilhørerne være med opp å hjelpe til. Vi fikk holde bilder av Brannmenn, feier osv.


Noen som har gjettet hvilken sang dette var?


SE MIN KJOLE


Tekst/Melodi: Gunnar Nyborg Jensen
«Se min kjole, den er grønn som gresset,
alt hva jeg eier, det er grønt som den,
det er fordi jeg elsker alt det grønne
og fordi en jeger er min venn.


Se min kjole, den er blå som havet,
alt hva jeg eier, det er blått som den,
det er fordi jeg elsker alt det blåe
og fordi en sjømann er min venn.

Se min kjole, den er hvit som snøen,
alt hva jeg eier, det er hvitt som den,
det er fordi jeg elsker alt det hvite
og fordi en møller er min venn.


Se min kjole, den er rød som rosen,
alt hva jeg eier, det er rødt som den,
det er fordi jeg elsker alt det røde
og fordi et postbud er min venn.


Se min kjole, den er sort som kullet,
alt hva jeg eier, det er sort som den,
det er fordi jeg elsker alt det sorte
og fordi en feier er min venn»


Vi avsluttet samlingen med:


«Tak over skapet
Småfiskan inn i skapet
Sullan Lullan Lokkan lei
Gå din vei»


Takk for en flott samling Delfinan' – på onsdag er det Storfiskan sin tur til å forberede Storsamling for resten av barnehagen.Torsdag 10. februar


Det var en gang en grønn elg, på en grønn eng under et grønt tre, men det gjorde ikke noe siden det var Torsdag!


TURDAG

Aking, dissing eller på klatrestativet

To og to eller enda flere

Latter, trillende, herlig!


Kalde hender rundt


kopper med varm drikke


Delte ord over en brødskive


Sekker som pakkes


Votter taes på


Kalde hender blir varme


Små kropper i bevelgelse


Vi låner noen fine timer på lekeplassen på Prestenget.


Hva mer gjorde barna?


Ida E lekte karusell med tre akematter sammen med Maria og Hedda. Hun ordnet plass til alle som ville med, og dro med all sin kraft akemattene opp igjen, serviceinnstilt karuselleier, må vite!


Endre og Lena delte akematte, og i full fart ned bakken kjørte vi rett inn i Maria, Ida E og Aleksander. Maria lo høyt og mente at nå så vi ut som et blomsterbed, med blomster til alle kanter. Vi lo godt og lenge av den sammenligningen.
Rine og Ida B delte disse, høyt høyt opp mot himmelen blå. De
lo en smittende, trillende latter, alt er mye artigere når man er to!


Frida fant seg et rumpeakebrett, sammen med Julian og Hedda rutsjet de ned i full fart, sprang opp igjen. Noen ganger kjørte de tog, andre ganger hver for seg, noen ganger hoppet de til og med over et hopp!


Christine fant seg to vippedisser, her ordnet hun med snø rundt dem og stelte så fint. Erika ville også være med, og snart var de langt inne i lekens verden. Etter en stund satt de sammen på en disse, de ville ha så stor fart at de så helt til fjæra! Etter hvert gikk de over til å gi hverandre snurre-fart. Erika fikk så stort fart at lua hennes falt av. Christine visste ikke hvilken for hun skulle stå på, så mye lo hun.


Sofie og Hedda disset på hver sin disse, helt opp til månen og stjernene. De viste også undertegnede at de kunne å ta i seg fart selv på dissa. Hedda viste stolt gang etter gang hvordan hun fikk fart på dissa, samtidig som hun kniste litt lurt, enn at vi ikke visste at hun klarte dette selv da!


Etter lek, mat, drikke og enda mer lek, gikk vi tilbake til barnehagen. Neste uke blir turdagen vår på tirsdag, da skal vi kjøre buss til gymsalen. Vi drar fra barnehagen kl ni – vi gleder oss!
Lers og Lana

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...